Anasayfa Testler Eğitim Teknoloji Hakkımızda İnsan Kaynakları

Site içi arama:  

Anasayfa
Çalışma Alanlarımız
Kanser Nedir?
Kanser Teşhisi:
Sitoloji ve Patoloji
Kanser Tipleri
İnce İğne
Aspirasyon Biyopsisi
Patolojik Materyal
Hazırlanması
Sitolojik Materyal
Hazırlanması
English
Ulaşım
E_SİTOLOJİ PATOLOJİ MATERYALİ HAZIRLANMASI

GİRİŞİ

Patoloji ya da hastalık bilimi vücuttan çeşitli şekillerde alınan doku örneklerinin incelenmesi üzerine kuruludur. Patoloji iyi ve kötü huylu hastalıkların tanısında kullanılır.

İSTEM FORMU

Patolojik materyaller, bir istem formu doldurularak gönderilmelidir. Hastanın adı, soyadı, yaşı, doğum tarihi, materyalin alınış tarihi mutlaka yazılmalıdır. Ayrıca altta göreceğiniz bilgilerin mümkünse verilmesi tanı açısından yararlıdır.

-Klinik öntanı ve hikaye,
-Kanser , Tbc hikayesi,
-Anormal kanama,
-Siroz, konjestif kalp yetmezliği vb dahili hastalıklar,
-Radyolojik bulgular,
-Sistemik herhangi bir hastalık varlığı,
-Dispne,
-Hemoptizi,
-Radyoterapi,
-Kullanılan ilaçlar, kemoterapiler,
-Hormon terapileri, doğum kontrol hapı,
-Daha once saptanan hastalıklar ve tarihleri,
-Karsinojenlere maruziyet,
-Sigara kullanımı,
-Yakınlarda virütik hastalık,
-Açıklanamayan devamlı kilo kaybı.

TESPİT YÖNTEMLERİ:

Patolojik incelemeye gönderilecek örneğin korunması ve korunaklı bir şekilde gönderilmesi çok önemlidir.

1-Büyük dokuların tespiti:

-Materyal ağzı mümkün olduğunca geniş, kapağı güçlü ve sızdırmayan bir kaba konmalıdır. %10 formalin solüsyonu materyalin üzerini örtene kadar ilave edilmelidir. Kabın üzerine hastanını adı, soyadı, doktorun adı, soyadı, organ, ameliyat ve hangi taraf olduğu gibi önemli bilgiler yazılmalıdır.

2-Küçük dokuların tespiti:

-Materyal ağzı geniş, kapağı güçlü ve sızdırmayan bir kaba konmalıdır. %10 formalin solüsyonu materyalin üzerini örtene kadar ilave edilmelidir. Kitabî olanı, materyalin hacminin 10 katı hacimde fiksatif koymaktır. Kabın üzerine hastanını adı, soyadı, doktorun adı, soyadı, organ, ameliyat ve hangi taraf olduğu gibi önemli bilgiler yazılmalıdır. Alınan doku eğer lenf nodu ise kapsülünü bistüri ile çizmek çok yararlıdır. Formalin lenf nodunun fibröz kapsülünü zor aştığı için içerdeki lenfoid dokuda dejenerasyon oluşabilir bu nedenle mikroskopik detay iyi izlenmeyebilir.

-Formalin bulunamayan durumlarda %70-100 alkol kullanılabilir. Alkol de bulunamaz ise kolonya kullanılabilir. Alkolün tercih edilmemesinin nedeni, bilindiği gibi alkol dokudan su çeker ve dokuyu kurutur. Makroskopik olarak doku büzülüp, küçülür, sertleşir. Kesiti ve takibi ile daha kompakt bir doku histolojisi saptanır, detay iyi görünmez. Çok zorunlu kalmadıkça kullanımı tavsiye edilmemektedir. Glikojen depo hastalıklarında alınan biyopsilerde ise formalin değil, %100 alkol kullanılır.

-İdeal universal fiksatif solüsyon: Tamponlu nötral formalin’dir. Biz bunu kullanıyor, tavsiye ediyoruz.


Adres: Altunizade Mah., Kısıklı Caddesi, Haluk Türksoy Sokak, Işık Plaza: No: 7/1 34662 Altunizade Üsküdar/İstanbul Tel.:(0216) 474 47 66 Fax:(0216) 474 47 65
E-mail:esitopatoloji@gmail.com