Vücutta ortaya çıkan bütün iyi huylu ve kötü huylu tümörler bu ad altında toplanır. Tümör: Normal dokulardan çıkan, düzensiz, vücutla uyumsuz, vücudun kontrolü dışında ve sınırsız büyüyen anormal doku kitleleridir. Bu kitleler, ortaya çıkmalarına yol açan sebep ortadan kalksa bile büyümelerine devam ederler, yani özerktir (otonom). Tümörler, hasta üzerinde yaşayan asalaklar olup, vücuttaki normal dokular ve organların enerji ve besinlerine ortak olurlar.
Tümörler; İyi huylu (Benign, selim) ve kötü huylu (Kanser, malign, habis) olmak üzere iki gruba ayrılırlar.
İYİ HUYLU TÜMÖRLER
Çıktıkları dokuya çok benzerler, yavaş büyürler, hastalar için öldürücü değillerdir veya nadiren öldürücü olurlar (Hayati bir organın içinde gelişen iyi huylu tümörler- örneğin beyin içindeki iyi huylu bir tümör- organın hassasiyeti nedeniyle öldürücü olabilir). İyi huylu tümörler, çevreye ve uzak organlara yayılmazlar.
KÖTÜ HUYLU TÜMÖRLER
Tümüne birden “Kanser” adı verilmektedir. Kötü huylu tümörler, çıktıkları dokuya iyi huylu tümörlere göre daha az benzerler ya da hiç benzemezler. Kanserler, iyi huylu tümörlere göre hızlı büyürler, çevreye ve diğer vücut organlarına yayılma sonunda hastayı öldürebilirler.
Aşağıdaki tabloda iki tümör tipinin özellikleri karşılaştırmalı olarak yazılmıştır. Yanda izlenilen fotoğraflar serimizdeki birkaç meme kanseri vakasına aittir.
ÖZELLİKLER
İYİ HUYLU
KÖTÜ HUYLU
Çıktığı normal dokuya benzerlik
Normale çok benzer
Normale az benzer veya hiç benzemez
Büyüme hızı
Yavaş
Bazen hızlı, bazen yavaş
Çevrelerine yayılma
Yayılmaz
Yayılır
Uzağa yayılma(Metastaz)
Yayılmaz
Yayılır
Kanser tedavisinin birinci aşaması, kanserin tanısını koymaktır. Kanserin kesin ve son tanısı ancak sitoloji veya patoloji ile konabilir. Bunların dışındaki yöntemlerle konulmuş tanılarla tedavi bilimsel değildir. Sonuçları hasta için tehlikeli olabilir.